O novoletnih zaobljubah

Novo leto je čas sprememb in novih začetkov. Žal pa navdušenje prazničnih dni, dobrega počutja in vere vase kmalu mine in na zaobljube pozabimo že v nekaj tednih.

Spomnite se tistega, kar v življenju šteje.

Prisluhnite svojemu telesu.

Povežite se z iskro mladosti in življenja v sebi.

Spomnim se časov, ko sem bila navdušena nad čarobnostjo, ki sta jo prinašala božič in silvestrovo. Ko sem kot otrok napisala pismo Božičku o malenkostih, ki sem si jih tako želela, prepričana, da nič ne more iti narobe. No, seveda je bil v zraku tisti “bodi pridna”, ki pa ga nikoli ni bilo težko upoštevati. Naredila sem vse, kar se je od mene pričakovalo, in resnično sem si predstavljala, kako belobradi mož in severni jeleni krožijo nad strehami in skozi dimnike mečejo darila. Nič drugega ni bilo pomembno – čarobni čas, vznemirjenje in pričakovanje. Bila sem polna gorečega upanja, da se mi bodo izpolnile vse želje, in večinoma so se. Skromno življenje ni dopuščalo velikih sanj. Ko so se darila končno pojavila, mi je srce razbijalo kot noro in preden sem jih odvila, sem jih podržala v naročju, jih stiskala k sebi, najbrž v znak hvaležnosti. Bila sem kot uročena. Nove svinčnike, barvice, zvezke, igrače, včasih tudi čevlje ali oblačila sem občudovala kot svoj novi zaklad. Tako je bilo včasih in takšno je razmišljanje otrok.

In danes. Obilica vsega. Kupovanje daril za ljudi, ki niso naši najbližji, je pravi izziv. Pa kljub temu je v številnih novoletnih zaobljubah še vedno zgolj želja po materialnem.  

Kaj pa, če bi tokrat naredili kaj zase? Kaj res izjemnega? Recimo, da ste nezadovoljni, morda razočarani, siti življenja, takega, kot ga živite. Si lahko zamislite, da se neko jutro zbudite in namesto zoprnega hrupa sosedovega starega avtomobila prvič po dolgem času opazite, da je nebo tako zgodaj zjutraj krasno. Nato zaslišite  ptičje petje, oko se ustavi na pomirjajoči se zeleni barvi hrasta prek ceste. Nehote se rahlo nasmehnete! In zgodba se v tem tonu nadaljuje. Izbirate dobro, vi se odločate ali boste videli črno, ali belo, slišali dobro ali slabo.

Saj poznate vzorec: Imam migrene. Ne berem, ker me vedno boli glava. Sem človek z migreno. To je peklenski vzorec, ki vas vedno bolj in bolj vleče v brezno.

To je vzorec: IMAM- OBNAŠAM SE (v skladu s tem) – SEM.

Vsaka od teh misli v slehernem trenutku vaše telo polni z negativno energijo, zaradi katere vas vedno bolj in bolj boli glava. Takšno razmišljanje nam je bilo vsiljeno in danes ne znamo drugače. Ampak to še ne pomeni, da se ne da nič ukreniti.

Samo vzorec je treba spremeniti: Ne glede na položaj, v katerem smo se znašli, razmišljamo in čutimo drugače!

Sem človek, ki je zdrav, berem in uživam. Imam zdravo telo! Izjemno!

Novi vzorec: SEM (spremenjen) – OBNAŠAM (se v skladu s tem) –  IMAM (to lastnost)

V tem primeru je naša negativna plat zamajana in počutimo se bolje. In vedno bolje, samo vztrajati je treba pri tem novem vzorcu.

Oprostite ostrini mojih besed; oči večine med name so morda široko odprte, a vendar slepe, ušesa gluha za utrip srca. Ideja, da bi stvari obrnili na glavo, preprosto ne pride na misel! Pa ste res prepričani, da želite biti kot oni?


Vsi poznamo bolečino izčrpavajočega stanja duha in telesa, ko si nekaj želimo in pričakujemo, da se bo to zgodilo, tako zelo, da nas boli, a se ne. Bolj ko smo zaradi tega zaskrbljeni, prestrašeni in pod stresom, večje je razočaranje, globlji je strah, več je dvomov in manjša je samozavest. Kot bi se vrteli v začaranem krogu.
Ko pa raumemo, da misel, ki jo podžiga strast, res prikliče tisto, o čemer na ta način razmišljamo, se slika “sanjarjenja” v celoti spremeni.

Danes, več kot desetletje pozneje, znam čisto drugače. In kljub demonom, ki me občasno še vedno poskušajo povleči nazaj na stare, zapuščene in zaraščene poti preteklosti, še naprej spreminjam svojo zgodbo. Na zavestni ravni se odločam, kdo želim postati, kakšna želim biti, s kom želim biti.

Ta čas je ravno pravi za novoletne zaobljube.

Za razmislek o stvareh, ki so zares pomembne. Spomnimo se težav, ovir na poti, padcev in kaj so nas naučili. Razmislimo o rečeh, ki bi nam spremenile jutri.

Če sta nas zadnji dve leti in pandemija česa naučili, potem je to skrb za svoje zdravje in dobro počutje, kako ohraniti trezno glavo v času, ko življenje postane noro.

Naj bo letošnja silvestrska zaobljuba torej nekaj, kar tkejo sanje, kar lahko pričara le srce, česar v trgovini ne boste našli! V letu 2023 naj ostane z vami, vsak dan bolj živa, bolj vaša realnost! Na novo leto in na dobro spremembo!